Menetelmästä

Tangoterapia on tanssi- ja kehoterapeuttinen psykoterapiamenetelmä, jonka taustateorioita ovat mm. Winnicotin kehitysteoria, Bowlbyn kiintymyssuhdeteoria, Lowenin bioenergetiikkateoria, Reichin kehoteoria sekä hahmoterapian teoriat. Käytän myös traumaterapioiden, erityisesti Odgenin ja Levinen teorioita. Lisäksi itämaisista menetelmistä tantraharjoitukset soveltuvat hyvin tangoterapiaan.

Tangoterapiaa voidaan toteuttaa yksilö-, pari-, tai ryhmämuotoisesti. Yksilöterapiassa tangoterapiamenetelmän käyttö on yksi osa psykoterapiaprosessia. Pareille tangoterapia voi avata aivan uusia yhteyden- ja kontaktinmahdollisuuksia. Ryhmä on yleisimmin käytetty tangoterapian muoto. Ryhmän aluksi on ryhmän luottamusta ja yhtenäisyyttä lisääviä harjoituksia, keskivaiheilla on enemmän parin kanssa kommunikointiin liittyviä kokemuksellisia harjoituksia ja lopuksi on rentoutus sekä kokemusten jakaminen puhumalla, yhdessä. Tangoterapiassa ei tarvitse osata tanssia tangoa, kyse ei ole askelkuvioista tai koreografioista. Tangoterapian tarkoitus on argentiinalaisen tangomusiikin elementtien tietoinen käyttö terapeuttisena välineenä. Sitä kuunnellaan, sen avulla liikutaan, improvisoidaan, kosketetaan ja tanssitaan. Näiden avulla voidaan parantaa ihmisen yhteyttä omaan kehoon, itseen ja toiseen ihmiseen, saada eheyttäviä kokemuksia turvallisuudesta, luottamuksesta, kontaktista ja läheisyydestä, kosketuksesta ja sylistä. Tangoterapian avulla harjoitellaan yhteyden saamista omiin tunteisiin ja niiden ilmaisua, terapeutin kanssa tai yhdessä ryhmässä.

Olen käynyt opiskelemassa tangoterapiaa Argentiinassa; Buenos Airesissa ja Rosariossa. Argentiinalainen tango on ollut lähellä sydäntäni koko elämäni ajan. Soluni ja kehoni ovat aina reagoineet tangon syvään, tunteikkaaseen ja koskettavaan melodiaan ja rytmiin. Pienestä tytöstä pitäen kuuntelin sekä suomalaista että argentiinalaista tangoa isäni soittamana ja laulamana. Nyt olen aikuinen nainen ja keho- ja traumaterapeuttisesti orientoitunut psykoterapeutti ja hahmoterapeutti.